Η δύναμη της Ενσυναίσθησης στην ανατροφή των παιδιών. 

Συναισθάνομαι

Αποδέχομαι

Εκφράζομαι με Υγιή Τρόπο.

 

Η Ενσυναίσθηση αποτελεί μία βασική διάσταση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

Τα άτομα με υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη έχουν ανεπτυγμένη σε υψηλότερο επίπεδο την ικανότητα Ενσυναίσθησης.

Τι εννοούμε όμως με την έννοια Ενσυναίσθηση; Ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητά του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται, να αποκωδικοποιεί και να νιώθει τα συναισθήματα που βιώνει ένα άλλο άτομο μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η Ενσυναίσθηση είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους γονείς και θεμέλιος λίθος της Συναισθηματικής Αγωγής. Μέσα από την διαδικασία της Ενσυναίσθησης ο γονέας βλέπει το παιδί με άλλα μάτια.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την πιο πάνω φράση ας μελετήσουμε μαζί ένα παράδειγμα.

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση, κλαίει, ουρλιάζει, χτυπιέται στο πάτωμα και κλωτσάει τα πόδια του επειδή του ζητήθηκε από τους γονείς του να πάει για ύπνο.

Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για το πιο πάνω περιστατικό;

Πώς χαρακτηρίζετε εσείς αυτό το παιδί;

Ποια συναισθήματα σας προκαλούν οι αντιδράσεις του παιδιού;

Ένας γονέας με Ενσυναίσθηση βιώνει τα συναισθήματα που αισθάνεται το παιδί του εκείνη τη στιγμή, νιώθει πλήρως την ένταση, την αγανάκτηση, τον πόνο και την απογοήτευση, που αισθάνεται το παιδί του. Επειδή τα βιώνει και ο ίδιος, και αντιλαμβάνεται την συναισθηματική φόρτιση στην οποία βρίσκεται το παιδί, δεν θυμώνει, δεν το απορρίπτει και δεν το επικρίνει. Αυθόρμητα αισθάνεται την ανάγκη να το παρηγορήσει, να το ακούσει, να κατανοήσει πλήρως το παράπονο του και να το αγκαλιάσει. Μόλις το παιδί βγει από την ψυχική ένταση, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ο διάλογος και τελικά το παιδί να οδηγηθεί με ήρεμο τρόπο στο κρεβάτι του.